Načítání...
menu
TJ Dražejov
Historie klubu
Sportovní oddíl v Dražejově byl založen již v roce 1962. Zakládajícími členy TJ byli předseda Václav Maňhal, jednatel Václav Králíček a pokladník František Hlaváč. Prvním předsedou oddílu kopané se stal Jan Kubička a prvním trenérem Josef Gregor.
Hrálo se na travnatém hřišti na Virtu, kde postupem času vyrostly kabiny, tenisový kurt a areál byl oplocen.
První zápas odehrál místní tým 31. března 1963 proti Sp. Strakonice B a podlehl 2:4, branky Samec a V. Janus. první mistrovské utkání bylo proti Blatné B s porážkou 2:3, góly Soukup a V. Janus.
K nejznámějším hráčům i nejlepším střelcům patřili Václav Janus st., František Tábor, Karel Malý, Bohuslav Blažek, Karel Hoch, Martin Kvapil a dosud hrající Tomáš Hrčka. V Dražejově byli ale také i kvalitní brankáři, bez kterých by to prostě nešlo. K nejlepším brankářům historie patřili František Janus, Ivan Baloun, Václav Černík, Václav Částka a Michal Zelinka.
Dražejov vyhrál okresní přebor již v roce 1972. V sezonách 1996/1997, 2004/2005 a 2017/2018 se Dražejov stal vítězem okresního přeboru. Několik sezón hrál I.B třídu, o sezony 2018/2019 opět hraje nejnižší krajskou soutěž I.B třídu. Nikdy nepůsobil níže než v OP. V ročnících 1997 a 2002 se Dražejov stal vítězem okresního kola Českého poháru, ale do krajského kola se nepřihlásil. Výborných umístění v okresním přeboru bylo dosaženo v sezonách 2006/2007 - 3. místo a 2007/2008 - 2. místo. V sezoně 2013/2014 obsadil A tým v OP výborné 3. místo a zvítězil v okresním Otavský zlatý ČP a postoupil tak poprvé v historii do krajského kola, kde potrápil favorita FC Dimmpl Mirovice hrajícího krajskou 1. A třídu, kterému podlehl až na penalty po bezbrankové remíze 0:0 v základní hrací době.
Vítězství v Otavský zlatý ČP okresu Strakonice jsme si zopakovali v sezóně 2015/2016. Ve finálovém utkání hraném v Katovicích jsme porazili rivala z okresního přeboru TJ Lom 2:1 v prodloužení. Následovalo účinkování v krajské části Českého poháru a toto zatím zůstane v dějinách klubu zapsáno jako největší úspěch dražejovského fotbalu. V prvním kole jsme na domácím hřišti přivítali družstvo SK Mirovice. Jednalo se tedy o odvetu za předminulou sezónu a mirovičtí přijeli opět jako velký favorit, i když tentokrát jako účastník krajské 1. B třídy (v sezóně 2015/2016 sestoupili z 1. A třídy).
Odveta se našemu celku povedla a po vítězství 3:2 mohl slavit postup do druhého kola této soutěže. V něm přijel další účastník a nováček krajské 1. B třídy, ambiciózní mužstvo Sokola Lom u Tábora. S týmem, jehož sestava se hemžila hráči z divizními zkušenostmi z FK Táborsko, jsme prohráli 1:2 brankou v poslední minutě utkání. Nechybělo tedy mnoho a náš celek se mohl pokusit o postup do semifinále poháru, což by znamenalo naprostou senzaci. Dalším úspěchem v novodobé historii našeho klubu se stalo vítězství v OP mužů v sezóně 2017/2018 a tím postup do krajské 1. B třídy. V sezóně 2018/2019 se podařilo účinkování v 1. B třídě jarními záchranářskými pracemi uhájit. Následovala druhá sezóna v této krajské soutěži 2019/2020. V ní bohužel zaúřadovala vyšší moc v podobě koronavirové epidemie a sezóna byla po odehrání podzimní části nařízením FAČR zrušena s tím, že nikdo nepostupoval a ani nesestupoval. Stejně tak tomu bylo v sezóně 2020/2021 kdy byla kvůli pandemii koronaviru zrušena jarní část včetně podzimních dohrávek. Sezóna 2021/2022 je tak čtvrtou v pořadí, kdy naše A mužstvo hraje krajskou soutěž, což se doposud v dějinách klubu nepodařilo. Záložní B tým skončil v nedohrané sezóně 2019/2020 ve III. třídě na pěkném čtvrtém místě a od OFS obdržel nabídku hrát od nové sezóny Okresní přebor, klub na tuto nabídku reflektoval. Hlavním důvodem byl dostatečný počet dobrých fotbalistů a potřeba mít pro hráče po zranění, či nedostatečně vytížené hráče A mužstva a nadějné dorostence kvalitní soutěž pro jejich další výkonnostní růst. I u B týmu došlo v okresním přeboru kvůli pandemii Covid k předčasnému nedohrání a ukončení dvou sezón.
V roce 2017 prošlo fotbalové hřiště Na Virtě rekonstrukcí, kdy nákladem 800 tisíc korun byla provedena úprava povrchu hrací plochy a vybudováno automatické zavlažování. Na této akci se finančně podílelo vedle našeho klubu město Strakonice a Jihočeský kraj, Zároveň bylo zvelebeno zázemí pro rozhodčí, když šatny rozhodčích byly přestěhovány z dosluhujících kabin do samostatné obytné buňky se sociálním zázemím.
Momentálně jsou v TJ Dražejov kromě družstva dospělých mužů A (I.B třída) a mužů B (III. třída Strakonicka) ještě družstva dorostu (ve společenství s TJ Otavan Štěkeň), starších a mladších žáků hrající Okresní přebor, dále pak družstva mladší starší přípravky (obě rovněž v Okresním přeboru) a družstvo minipřípravky hrající turnaje 3+0 pořádané OFS Strakonice.
Události
Nic nenalezeno
Mužstva
Přidal Petr Boublík (18.08.2019)
Editoval Mach Petr (07.09.2020)